Designed by:

Svatby - několik užitěčných rad

V tomto článku najdete několik tipů jak zorganizovat zábavu na svatbě, co je potřeba zajistit, čemu se vyhnout apod. Jedná se o pár postřehů nasbíraných ze spousty svateb, kterých jsme měli možnost se účastnit.

 

Začátek hudby neplánujte zbytečně brzy, ideální je dle našich zkušeností cca 2 - 3 hodiny po obědě. Téměř každá svatba má alespoň malý časový skluz a hostina zpravidla začíná o něco později. Po obědě se hosté potřebují trochu "rozkoukat" a popovídat si, seznámit se atd. Produkci je vhodné zahájit sólem novomanželů, zábava se tak snáz rozproudí. Skladbu si můžete předem vybrat z našeho repertoáru, nebo si přinést svoji na CD. Pokud nám Vaše skladba v repertoáru chybí, můžeme se pokusit ji doplnit, bude-li to v našich silách a s dostatečným časovým předstihem. Můžete také samozřejmě nechat výběr skladby na nás.


Další v pořádí je většinou tanec s rodiči. Nezapomeňte nás upozornit pokud některý z rodičů na svatbě chybí, předejde se tak trapným situacím. Následuje volná zábava, ta bývá často silně narušena únosem nevěsty. Místo se vyprázdní a hosté se začnou nudit, nejsou ještě v takové náladě, aby se dokázali bavit bez Vás. Je dobré tuto tradici provést ještě před vlastní produkcí, nebo naopak v pozdějších hodinách, případně od ní zcela upustit. Máte-li připraven vlastní program (házení kyticí, podvazkem, soutěže apod.), rádi Vám pomůžeme jej zrealizovat. Naopak plánujete-li nějakou formu dražby, je jistě vhodnější pověřit tímto úkolem někoho z příbuzenstva, svědka apod. Pokuste se celkově vyvarovat přehnaného plánování a organizování zábavy (hlavně svatební koordinátoří k tomuto bývají velmi náchylní), lidé se rádi baví tak jak chtějí a kdy chtějí.

Ještě před naším příjezdem je dobré připravit místo, kde budeme stavět aparaturu a alespoň malý taneční parket, zkrátí se tím doba příprav. Nezapomeňte, prosím, zajistit někde stranou místo k sezení i pro nás, občas se to stává. Pokud to není nezbytně nutné, neumísťujte hudbu do jiné místnosti než je svatební tabule, zábava by dlouho vázla a hrálo by se tzv. "naprázdno". Lepší je se trochu uskrovnit s místem, vystěhovat některý již nepotřebný stůl po obědě apod. Máme i tu zkušenost, že svatební hosté trávili celou produkci u baru ve vedlejší místnosti a my jsme hráli dvěma babičkám a tetičce.. zde je ale každá rada drahá :o) V létě za příznivého počasí bude téměř jistě většina hostů sedět venku na terase, zahrádce apod. Zvažte tedy možnost hraní venku, jsou-li pro to vhodné podmínky. Obecně se hraní venku nebráníme, spíše naopak, zvuk je hezčí, prostředí příjemnější, nezakouřené atd. Je ale nezbytně nutné dodržet několik zásad. Místo pro aparaturu musí být na rovině, kryté i pokud je opravdu hezké počasí a chráněné i zezadu, nejlépe i z boku proti větru. Je potřeba zohlednit také okolí. Nebude hudba příliš rušit sousedy? Určitou hladinu hlasitosti musíme zachovat, nemůžeme se "ztlumit jako rádio". V místě konání budou mít jistě zkušenosti a poradí Vám. Pořádáte-li svatbu doma na zahradě vyplatí se předem obejít sousedy a vyžádat si souhlas, třeba i za mírný úplatek ve formě koláčků. Produkci je nutné přerušit na nezbytně nutnou dobu za bouřky, (to může platit za určitých okolností i uvnitř). Aparaturu také není možné v průběhu večera stěhovat, je to časově i fyzicky náročné, vše je propojené kabely a ty se musí sbalit, všechno popřenášet a pak znovu rozbalit a zapojit atd. Nezapomeňte nás předem informovat připadá-li možnost hraní venku v úvahu, musíme se tomu také přizpůsobit.

K zajištění hudební produkce stačí 1x el. přívod 220 - 230V s běžným jističem, zásuvka ale nesmí být napojená na stejný obvod s jiným silným odběrem, určitě ne s kuchyní (mrazáky, lednice, konvice apod.), je to velmi důležité. Musí být také správně zapojená, aparatura je obzvlášť citlivá na obrácenou fázi a kolísající napětí. V místech s problematickým parkováním nezapomeňte zajistit místo i pro nás, případně povolení k vjezdu. Upozorněte nás je-li místo náročné na stěhování aparatury (v patře, daleko od auta apod.). Máte-li jakékoliv dotazy, přání nebo nejasnosti je dobré vše vyřešit předem emailem, nebo telefonicky.

Aktualizováno Čtvrtek, 21 Listopad 2013 21:49